keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Miksi on niin paljon lahkoja?

Mitä sinä tarkoitat sanalla lahko? Useimmat tarkoittavat "virallisesta" kirkosta eronnutta uskonnollista ryhmää. Sanalla on samanlainen negatiivinen leima kuin sanalla pakana. Juutalaiset tarkoittavat pakanoilla kaikkia ei-juutalaisia ja monet kristilliset kirkkokunnat tarkoittavat ei-kristittyjä pois luettuna juutalaiset. Nämä sanat tarkoittavat uskonnollisia toisinajattelijoita eli ihmisiä, joiden ajatuksia uskonnollista ja poliittista valtaa pitävät eivät hyväksy.

Nämä sanat esiintyvät myös Raamatussa, mutta ne on laitettu sinne kielen kääntäjien toimesta. Sanan lahko todellinen merkitys on puolue (hairesis) ja sanan pakanat todellinen merkitys on kansat (ethnos). Sana puolue esiintyy eräässä Raamatun syntiluettelossa. Kääntäjät eivät ole voineet hyväksyä sitä, että Paavali pitäisi puolueita syntinä tai he ovat nähneet oivan tilaisuuden laittaa Raamattuun sanan, jolla kirkosta eronneita kristittyjä voidaan tuomita. Kun Raamatussa puhutaan Israelista ja kansoista, on ollut luontevaa antaa ei-juutalaisille kansoille oma nimitys. Se, että sitä sanaa on alettu käyttää myös ei-kristityistä paljastaa sen, että sanan käyttö on peräisin puolueellisuuden hengestä. Puoluemieli haluaa, että ei-meikäläisillä on joku nimi, esim. imperialisti, taantumuksellinen, pakana tai lahkolainen.

Miksi on niin paljon puolueita? Siksi koska ihmiset ovat puolueellisia. Puoluemielisyys on synti, joka sitoo ihmisen kaikkiin muihin synteihin. Ihmisen pahuus ilmenee siinä, kun olemme puolueellisia omaksi eduksemme. Se taas estää meitä näkemästä saati sitten tunnustamasta syntejämme. Näin puolueellisuuden aiheuttama sokeus estää kääntymästä Jumalan luo.

Jos tuomitset omat syntisi yhtä ankarasti kuin muiden ja iloitset muiden oikein tekemisistä yhtä paljon kuin omistasi, et ole puolueellinen. Vain ne, jotka tunnustavat syntinsä ja saavat puhtaan omantunnon, voivat olla ehdottoman puolueettomia itsensä suhteen. Huono omatunto panee syyttämään muita, jotta oma syyllisyys unohtuisi. Tästä syntyy puolueellisuutta. Tieteessä, taiteessa ja kaikilla elämänalueilla on omat puolueensa, koulukuntansa, oppisuuntansa tai "kuppikuntansa". Maailma on täynnä itsensä suhteen puolueellisten ihmisten kinasteluja, valheita, juonia, seuroja ja puolueita. Vihasi lahkoja kohtaan voikin kummuta lahkomielisyydestäsi eli puolueellisuudestasi.

Nykyään monet eivät pidä yksipuolue-järjestelmää hyvänä. Siksi valtiokirkot eivät niin hanakasti enää nimittele kristillisyydessä esiintyvien eri puolueiden ihmisiä lahkolaisiksi, vaan tavoittelevat ekumeniaa eli puolueiden yhteistyötä. Paremminkin vaatimus nykyään kuuluu, että kaikkien on valittava puolueensa. Joskus saa sen vaikutelman, että puolueettomat ovat niitä pahoja ja epäilyttäviä "lahkolaisia".

Jonkun puolueen jäsenyys tai jäsenettömyys ei itsessään tee kenestäkään puoluemielistä tai puolueetonta, vaan se, missä hengessä me elämme. On vapauttavaa saada tarkastella kaikkia asioita ilman itsekkyytensä sokeutta ja kohdata jokainen ihminen ilman puolueleimoja. Vain Jeesus voi antaa tämän vapauden, koska vain Hänen valossaan uskallamme tarkastella omaa pahuuttamme puolueettomasti, saada sen anteeksi ja puhdistua siitä.

Täytyyhän meidän keskuudessa olla puolueitakin, jotta kävisi ilmi ketkä meistä pysyvät puolueettomina. Kun joku on koeteltu ja Jumalan rakkauden voimasta säilynyt puolueettomana, hän saa Jumalalta silmävoidetta, jonka vaikutuksesta hän saa nähdä puolueellisuuden petokset.

Jokainen, joka rakastaa Jeesusta siksi, koska Hän kuoli meidän puolestamme, on kristitty. Ne, jotka eivät ole kokeneet tätä Jumalan rakkautta, ovat ulkona Jumalan seurakunnasta. Aitoja kristittyjä elää monien kristillisten puolueiden keskellä ja myös kaikkien kristillisten kirkkojen ulkopuolella. Näin on Jumala sallinut asioiden olla ja Hän tuntee omansa ja Hänen omansa tuntevat Hänet. Ne, jotka eivät tunne Jumalaa, eivät tunne Hänen omiaan. Siksi ulkopuolisten on turha edes yrittää piirtää Jumalan seurakunnan rajoja tai laskea Jeesuksen omien lukua.

E.K.

Voi lukea lisää pdf-kirjastani: Jeesus Kristus on Herra 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti